Sławosz Uznański przeprowadził kolejne udane połączenie krótkofalarskie z Międzynarodową Stacją Kosmiczną (ISS) w ramach wydarzenia organizowanego przez Politechnikę Rzeszowską. Polski astronauta ujawnił, iż jego ulubionym zajęciem w czasie wolnym na ISS jest podziwianie naszej planety z okna Cupoli, specjalnego modułu obserwacyjnego.
W sobotę kontynuowano prace nad polskimi eksperymentami naukowymi. Testowany był system Wireless Acoustics, który mierzy poziom hałasu, oraz MXene in LEO, sprawdzający działanie pulsometrów z czujnikami z nanomateriałów.
Eksperymenty edukacyjne na orbicie
Uznański nagrał wideo demonstrację z dwoma eksperymentami edukacyjnymi. Pierwszy dotyczył działania kołyski Newtona, drugi zjawiska fontanny łańcuchowej. Astronauta przygotował również materiał wideo o aktualnym stanie realizacji misji Ax-4 wraz z dowódcą misji Peggy Whitson.
Według danych POLSA aktualny status realizacji podstawowych celów misji wynosi 72,9 procent. Wykonawca misji Axiom poinformował, iż załoga Ax-4 połączyła się z dr Lucie Low z Axiom Space, aby omówić prowadzone eksperymenty i poczynione postępy.
Tajemnice kawy w kosmosie
POLSA przybliżyła w najnowszym raporcie fascynujący proces picia kawy na ISS. Skąd słynne powiedzenie astronautów, iż «dzisiejsza kawa to wczorajsza kawa»? Astronauci używają dyspenserów do wody, które pobierają płyny z recyklingu i wilgoci zebranej z powietrza.
Proces przygotowania kawy jest wyjątkowy. Chętni na poranną kawę umieszczają aluminiowe opakowanie w maszynie z gorącą wodą, a następnie naciskają przycisk, aby wstrzyknąć wodę do aluminiowej paczuszki. Woda rozpuszcza kawę, czasami choćby śmietankę i substytut cukru.
Specjalne narzędzia do picia
Astronauta pije napój przez specjalną plastikową słomkę z wbudowanym jednokierunkowym zaworem, który zapobiega ucieczce płynu. W latach 2015-2017 mieszkańcy ISS mogli delektować się świeżo zaparzonym espresso z ekspresu ISSpresso wyprodukowanego przez Włochów.
Zero-G cup, nazywany również kosmicznym kubkiem, pozwala wypicie kawy bez aluminiowego opakowania i słomki. Naczynie ma wyjątkowy kształt, za pomocą którego kropelki kawy nie «uciekają» przez wpływ mikrograwitacji, a ciecz jest przesuwana do specjalnie zwężonego brzegu umożliwiającego «wzięcie łyka» napoju.
(PAP) Uwaga: Ten artykuł został zredagowany przy pomocy Sztucznej Inteligencji.